آموزش تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال
تحلیل بنیادی یا فاندامنتال (Fundamental Analysis یا بهاختصار FA) به بررسی دقیق و موبهموی اطلاعات موجود در خصوص یک دارایی مالی گفته میشود. از جمله مواردی که در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال حائز اهمیت هستند میتوان به برنامههای یک پروژه، تعداد افرادی که از آن استفاده میکنند، حامیان و تیم پشتیبانی پروژه اشاره کرد. هدف نهایی شما از تحلیل فاندامنتال این است که متوجه شوید آیا دارایی موردنظر بیش از حد ارزشگذاری شده است و یا ارزش آن بیش از قیمت فعلی است. پس از آن، میتوانید نتیجهای را که به دست آوردهاید در معاملات خود به کار بگیرید.
معامله داراییهای پرنوسانی همچون ارزهای دیجیتال به مهارت خاصی نیازمند است. انتخاب یک استراتژی، درک دنیای وسیع معاملات و تسلط بر تحلیل بازار مهارتهایی هستند که تنها با صرف زمان و کسب تجربه لازم به دست میآیند. در بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال دو نوع اصلی از تحلیل هستند.
وقتی با آموزش تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال سروکار داریم، چشممان تنها به قیمت و تاریخچه قیمت روی نمودار است و بهدنبال الگوهایی هستیم که ممکن است در آینده دوباره تکرار شوند. در این نوع تحلیل، برخی تخصصها را میتوان از بازارهای مالی سنتی وام گرفت. بهعنوان مثال، بسیاری از معاملهگران ارزهای دیجیتال از همان اندیکاتورهای تکنیکالی استفاده میکنند که در بازار معاملات فارکس، سهام و کالاها دیده میشوند. از جمله این اندیکاتورها میتوان به شاخص قدرت نسبی (RSI)، مکدی (MACD) و باندهای بولینگر (Bollinger Bands) اشاره کرد. این اندیکاتورها ابزارهایی هستند که رفتار بازار را صرفنظر از دارایی موردمعامله پیشبینی میکنند. از همین رو، ابزارهای تحلیل تکنیکال در فضای معاملات ارزهای دیجیتال نیز بسیار محبوب هستند. اما در خصوص تحلیل فاندامنتال، قضیه تا حدی متفاوت است.
اگرچه تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال نیز رویکردی مشابه بازارهای مالی سنتی را دنبال میکند، اما تفاوت عمده آن با تحلیل تکنیکال این است که معیار آزمایششده مشخصی برای ارزیابی بنیادین داراییهای دیجیتال در دسترس نیست. بنابراین برای بهکارگیری صحیح تحلیل فاندامنتال در دنیای ارزهای دیجیتال، ابتدا باید بدانیم که ارزش این داراییها از کجا نشأت میگیرد و در حقیقت چه چیزهایی باعث میشوند سرمایهگذاران پول خود را وارد یک ارز دیجیتال کنند که به افزایش قیمت آن منجر شود. تعریف تحلیل فاندامنتال تا همین جا کافی است و از اینجا به بعد وارد بحث عملی و چگونگی انجام این تحلیل میشویم. اگر میخواهید از نظر تئوری بیشتر درباره این نوع تحلیل بخوانید میتوانید به مقاله «تحلیل فاندامنتال چیست؟» مراجعه کنید.
در این مطلب، با پرسوجو از تحلیلگران ارشد فاندامنتال و همچنین با کمک مقالهای که در بایننس آکادمی منتشر شده است، نگاهی به برخی معیارهای حائز اهمیت در تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال خواهیم داشت. معیارهای مهم برای تحلیل فاندامنتال در این حوزه را میتوان به سه گروه اصلی «معیارهای پروژه»، «معیارهای بازار» و «معیارهای درونزنجیرهای» تقسیم کرد. در ادامه هریک از این معیارها و آنچه را که مورد ارزیابی قرار میدهند، بررسی خواهیم کرد و همچنین روش ایجاد اندیکاتور شخصی خودتان را آموزش خواهیم داد.
مشکل تحلیل بنیادی ارزهای دیجیتال
مشکل اساسی بهکارگیری تحلیل فاندامنتال در دنیای ارزهای دیجیتال این است که برای این ارزها نمیتوان رویکردی مشابه با کسبوکارهای سنتی اتخاذ کرد. برخلاف تصور همگان، گزینههای غیرمتمرکزتر همچون بیت کوین، به بازار کالاها نزدیکتر هستند. با این حال، ابزارهای تحلیل فاندامنتال شناختهشده در مورد ارزهای متمرکزتر (همچون ارزهای دیجیتالی که سازمانها عرضه میکنند) نیز حرف چندانی برای گفتن ندارند.
بنابراین، برای استفاده بهینه از تحلیل فاندامنتال در فضای ارزهای دیجیتال باید با دقت زیادی عمل کرد و این مسئله را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار داد. اولین گام در این فرایند، تعیین معیارهای قدرتمند است. منظور از قدرتمندبودن این است که معیار موردنظر را نتوان بهسادگی دستکاری کرد و یا تغییر داد.
بهعنوان مثال، تعداد دنبالکنندگان توییتر یا کاربران تلگرام/ردیت یک شرکت یا پروژه را نمیتوان معیار مناسبی برای سنجش ارزش آن در نظر گرفت؛ چراکه ایجاد حسابهای جعلی یا خرید فعالیت کاربری در شبکههای اجتماعی کار دشواری نیست.
همچنین فراموش نکنید که هیچ معیار واحدی وجود ندارد که بتواند تصویر کاملی از ارز دیجیتال مورد ارزیابی ما ارائه دهد. ما میتوانیم به تعداد آدرسهای فعال روی بلاک چین توجه کنیم و شاهد افزایش شدید آنها باشیم؛ اما این مسئله بهخودیخود نمیتواند نمایی کامل از بلاک چین موردنظر را به ما ارائه کند. بهعنوان مثال ممکن است افزایش تعداد آدرسها به علت وجود سرمایهگذار یا تریدری باشد که با ایجاد آدرسهای جدید، دارایی مورد بررسی را در بین حسابهای مختلف خود جابهجا میکند.
همانطور که در قسمتهای قبل گفتیم، معیارهای تحلیل فاندامنتال صحیح در فضای ارزهای دیجیتال را میتوان به سه دسته معیارهای پروژه، معیارهای بازار و معیارهای درونزنجیرهای تقسیم کرد. در این قسمت از این مقاله، هریک از این سه دستهبندی را بهصورت جداگانه بررسی خواهیم کرد. قصد نداریم فهرستی بیش از حد طولانی و خستهکننده را ارائه کنیم، اما اطلاعات آن بهقدری هست که بتواند نقشه راهی درست از تحلیل فاندامنتال ارائه دهد.
بیشتر بخوانید:آموزش پرایس اکشن
اولین گام تحلیل فاندامنتال: پروژه را زیر و رو کنید
معیارهای پروژه در تحلیل فاندامنتال در قالب رویکردی کیفی عمل میکنند. این معیارها عواملی مانند عملکرد تیم (اگر تیمی وجود داشته باشد)، اخبار و رویدادها، وایت پیپر (مقاله معرفی) و نقشه راه آینده را در نظر میگیرند.
وایت پیپر
اکیداً توصیه میشود که پیش از سرمایهگذاری در هر پروژهای، وایت پیپر
آن را مطالعه کنید. وایت پیپر سندی (معمولاً یک فایل PDF) است که نمایی کلی از پروژه ارز دیجیتال موردنظر را به ما نشان میدهد. یک وایت پیپر خوب باید اهداف شبکه را تعریف کند و در حالت ایدهآل، تصویری از موارد زیر را به ما ارائه دهد:
- فناوری مورداستفاده (آیا متنباز است؟)
- کاربرد(ها) و هدف (اهداف) پروژه
- نقشه راه برای ارتقا و افزودن ویژگیهای جدید
- طرح عرضه و توزیع کوینها یا توکنها
کسب این اطلاعات و مقایسه آنها با مباحثی که حول پروژه موردنظر شکل گرفته است، میتواند بسیار مؤثر باشد. بهعنوان مثال، میتوانید بررسی کنید که افراد صاحبنظر در جامعه ارزهای دیجیتال در مورد این پروژه چه میگویند؟ آیا انتقادی مطرح و یا هشداری داده شده است؟ آیا اهداف آن واقعبینانه به نظر میرسند؟
مثلاً اگر در یک وایت پیپر، از صفتهای «بزرگترین»، «مهمترین»، «قدرتمندترین» زیاد استفاده شده بود، قیمت توکن پروژه پیشبینی شده بود و وعدههایی عجیب و دور از ذهن مثل «ریشهکن کردن فقر» یا «ثروتمندکردن هر کس که عضو میشود» ارائه شده بود، قید سرمایهگذاری در آن پروژه را بزنید.
فراموش نکنید طبق مثلی قدیمی، هیچ بقالی نمیگوید ماست من ترش است. بنابراین در تمام وایت پیپرها تنها به نقاط قوت پروژه اشاره میشود. سعی کنید در وایت پیپر بیشتر بهدنبال گافها و موارد غیرمنطقی باشید و به هیچ عنوان فقط به وایت پیپر اتکا نکنید.
تیم
اگر تیم خاصی پشت شبکه این ارز دیجیتال کار میکند، سوابق اعضای آن میتواند نشان دهد که آیا این تیم مهارت لازم و کافی برای بهثمررساندن پروژه را دارد یا خیر. آیا اعضای تیم پیش از این در صنعت ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری موفقی انجام دادهاند؟ آیا تخصص آنها برای رسیدن به اهداف پیشبینیشده کافی است؟ آیا پیش از این نقشی در پروژههای مشکوک یا کلاهبرداریها داشتهاند؟
سایت رسمی هر پروژه بهترین منبع برای بررسی تیم پروژه است. همچنین مشاهده پروفایلهای تیم، مشاوران و حامیان یک پروژه در سایت لینکدین بهشدت حائز اهمیت است.
انجمن توسعهدهندگان به چه شکل اداره میشود؟ اگر این پروژه گیت هاب (GitHub) عمومی دارد و متنباز است، میتوانید بررسی کنید که چه تعداد مشارکتکننده وجود دارد و میزان فعالیت آنها چگونه است. پروژهای که کد آن بهطور مستمر و مداوم در حال توسعه است، بسیار جذابتر از پروژهای است که آخرین بهروزرسانی کد آن به دو سال پیش باز میگردد.
رقبا
بهطور کلی ارزهای دیجیتال در حوزههای مختلفی فعالیت میکنند و هر کدام تمرکزشان روی برخی کاربردهای خاص است. مثلاً اتریوم بیشتر در طبقهبندی «میزبانان قرارداد هوشمند» جای میگیرد، پس برای شناخت رقبای اتریوم فقط کافی است ببینید چه ارزهای دیگری در طبقهبندی میزبانان قرارداد هوشمند قرار دارند. از کجا طبقهبندیها را چک کنید؟ وبسایتها و اپلیکیشنهای زیادی برای این کار وجود دارد. دو مورد از مهمترینشان:
- کوین مارکت کپ (Coinmarketcap.com) – بخش Categories و همچنین صفحه هر ارز دیجیتال
- کریپتواسلیت (Cryptoslate.com) – بخش Coins
گفتن این نکته خالی از لطف نیست که ارزهای دیجیتال در دو وبسایت بالا ممکن است در چند دسته قرار بگیرند. با شناخت بهتر ارز دیجیتال موردنظر خودتان بهتر میتوانید دسته اصلی آن را مشخص کنید. بهعنوان مثال، چین لینک در دسته قراردادهای هوشمند هم قرار میگیرد، اما دسته اصلی آن اوراکلها (Oracles) است.
برای دو یا سه رقیب اصلی هم مشابه با پروژه ابتدایی معیارها را بررسی کنید تا مطمئن شوید پروژهای که برای سرمایهگذاری انتخاب میکنید، ضعیفتر از رقیبش نباشد، اگر چنین باشد، منطق میگوید روی رقیب سرمایهگذاری کنید.