بازار خرسی
معمولا از روندهای نزولی بازار به عنوان یک فرصت خاص برای خرید یاد میکنند؛ اما باید در نظر بگیریم که تمام روندهای نزولی هم با ریسک همراه هستند. ریسکهایی که در صورت درست عمل کردن، ممکن است باعث بیشتر شدن سود شما شوند. در این مقاله، پیش از هر چیز، با مفهوم بازار خرسی بیشتر آشنا میشویم و ده اشتباه بزرگی که نباید در بازار نزولی مرتکب شوید را مرور میکنیم. پس این مقاله را به هیچ عنوان از دست ندهید.
بازار خرسی چیست؟
اگر قیمت سهام روندی نزولی داشته و رکود در اوضاع اقتصادی حاکم شده باشد، شرایط حاکم بر بازار را با عبارت «بازار خرسی» یا Bear market توصیف میکنیم. در این بازار، عرضه افزایش یافته و تقاضا به شدت کاهش مییابد که همین موضوع منجر به حاکم شدن جوی منفی بر بازار میشود. در نهایت، میل سرمایهگذاران به خرید رمزارز کاهش یافته و احتمالا با کاهش بیشتر قیمت مواجه خواهیم شد. بازار گاوی، دقیقا در نقطه مقابل بازار خرسی قرار دارد. 2 عامل میتوانند منجر به شکلگیری یک روند نزولی شوند:
- رفتار سرمایهگذاران در بازار
بعضی افراد که تجربه کافی در بازار و سرمایهگذاری ندارند، تحمل ریسک نداشته و با کوچکترین ریزش، دچار اضطراب میشوند. از آن جایی که این افراد شناخت کمی نسبت به بازار دارند، وقتی که یک روند نزولی کمی طولانی شود، سریعاً اقدام به فروش میکنند. این رفتارهای هیجانی معمولا در کاربران تازه وارد دیده میشود و حجم معاملات را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد.
- تاثیرات اجتماعی و سیاسی
شرایط اجتماعی موجود در جامعه، سخنان و تصمیمات سیاسی و اقتصادی، اخبار مهم بینالمللی و… از عواملی هستند که قادر به تغییر روند یک بازار شوند. جهتگیریهای سیاسی، تغییر در شرایط اقتصاد جهانی، جنگ، بیماری و هرگونه خبر فاندامنتال مهم ممکن است به تغییر روند بازار منجر شوند.
اگر قیمت روندی نزولی داشته و رکود در بازار حاکم باشد، شرایط را با عبارت «بازار خرسی» یا Bear market توصیف میکنیم
ریشه واژههای گاو و خرس در بازار چیست؟
به طور دقیق مشخص نیست که این دو واژه گاو و خرس از کجا آمده؛ اما چند گمان در این باره وجود دارد. یکی از رایجترین این توضیحات به نحوه جنگیدن این دو حیوان برمیگردد. با توجه به اینکه گاو موقع حمله به دشمن، شاخهای خود را بهطرف بالا میگیرد، روند صعودی بازار را گاوی مینامند. این طور میتوان تصور کرد که در بازار گاوی، گاو با شاخهایش قیمت را به سمت بالا هدایت میکند. از سوی دیگر، خرس هنگام مقابله با رقیب خود، پنجههایش را به سمت پایین میگیرد و با او میجنگدیا به بیان دیگر، در بازار خرسی، خرس با پنجههایش قیمت را به سمت پایین هدایت میکند.
بازار خرسی چه خصوصیاتی دارد؟
نسبت عرضه و تقاضا
آموزش ارز دیجیتال و تحلیل بازار خرسی در معاملات ارزهای دیجیتال، تقاضا بسیار کم بوده و عرضه به شدت افزایش مییابد. چراکه سرمایهگذاران از بازار قطع امید کردهاند. از سوی دیگر، خریداران نیز میلی به خرید ندارند. در چنین موقعیتی است که شاهد صفهای فروش سنگین در بازار هستیم. در بازار نزولی، حجم معاملات بهشدت افت میکند و به عبارتی، بازار دچار رکود میشود.
روانشناسی سرمایهگذار
روند بازار و جو روانی حاکم بر سرمایهگذاران، دو عاملی هستند که تاثیر متقابل بر یکدیگر دارند. در بازار خرسی، جوی منفی بر بازار حاکم است و همین موضوع، رمقی برای خرید کوین جدید باقی نمیگذارد. از سوی دیگر، اخبار منفی نیز میتوانند منجر به شکلگیری یک بازار نزولی شوند.
در ادامه به اشتباهاتی میپردازیم که نباید در این بازار نزولی مرتکب شوید.
تلاش برای خرید در کف، گاهی اوقات مانند گرفتن چاقوهای درحال سقوط عمل میکند.
اشتباهات رایج در بازار خرسی
1- تلاش برای گرفتن چاقوهای در حال سقوط
اولین و بزرگترین اشتباهی که میتوانید در بازار نزولی مرتکب شوید، این است که تلاش کنید تا در این روندهای نزولی مدام در کف خرید کنید و برای خرید، زمانبندی تعیین کنید. البته که این موضوع تنها به بازار رمزارز محدود نیست و میتوان آن را به تمام بازارهای مالی دیگر نیز نسبت داد.
هنگامی در اوج یک روند صعودی به سر میبریم، قیمتها معمولا از روند پیروی میکنند. حتما این اصطلاح را شنیدهاید که ترندها دوست شما هستند که این موضوع به روندهای نزولی نیز قابل تعمیم است. اندیکاتور مومنتوم، در تحلیل روند، ضعف یا قدرت قیمت را تشخیص میدهد. احساسات سرمایهگذاران بازار در زمانی که بازار به سطوح پایینتر نزول میکند، به سختی تغییر خواهد کرد. گاهی اوقات، تلاش برای خرید در کف، کاری شبیه گرفتن چاقوهای در حال سقوط است.
با وجود اینکه ممکن است فکر کنید در بازار خرسی، یک رمزارز زیر قیمت واقعی خود معامله میشود و فرصت خوبی برای خرید است، باید این موضوع را نیز در نظر بگیرید که ممکن است بازار به سقوط خود ادامه دهد. نکته دیگری که باید در نظر بگیرید، جهش گربه مرده Dead cat bounce است. ممکن است در بحبوحه روند نزولی، با دیدن یک بازگشت جزئی که به طور مقطعی اتفاق میافتد، فکر کنید بازار به زودی جهت خود را تغییر خواهد داد و به امید شروع روند صعودی، اقدام به خرید کنید.
اما این نوسانات، چیزی جز روندهای صعودی گذرا نیستند. تمام این عوامل در کنار احساس فومو FOMO و امید واهی به صعود قیمت دست به دست هم میدهند تا به ما ثابت شود که خرید در کف و سود بردن از سقوطهای پیاپی کاری بسیار سخت است.
در صورتی که مطمئن بودید که قیمت یک دارایی در سطح بسیار جذابی برای خرید قرار دارد، میتوانید با بهره بردن از روش میانگین معادل دلاری به مرور، خریدهای پلهای خود را انجام دهید. این روش، روشی ثابتشده و موثر است که باعث میشود خریدهای منظم و کوچک میانگین قیمت خرید یا فروش شما را متعادل کند و از این طریق، به شما در غلبه بر نوسانات کمک کند.
اما حتی اگر در فکر این هستید که به طور پلهای رمزارز مورد نظرتان را بخرید، مراقب باشید. چراکه ممکن است اشتباه بعدی را همین جا مرتکب شوید!